Kina har en spännande och rik historia som kan följas 1000-tals år tillbaka, så även Beijings (Pekings). Staden har ett varierat utbud av billig shopping, levande historia, ett rikt kulturliv och restauranger med mat från alla landets regioner.
Historia
Peking eller Beijing nämns för första gången 1121 f.kr. och kallads då Ji. Staden kom senare att blir residensstad i furstendömet Yan (Svalan). Detta namnet brukar än i dag användas för Peking /Beijing i poetiska sammanhang. Staden har under årtusendena bytt namn ett flertal gånger. Under Tangdynastin (618-907) Youzhou och Yanjing (svalornas huvudstad) 986 – 1135. Peking/Beijing fick sitt nuvarande namn och blev huvudstad när Kejsare Yongle flyttade från den dåvarande huvudstaden Nanjing (Södra huvudstaden) till Beijing (Norra huvudstaden) i början av 1400-talet.
Peking som är en feltolkning av västerlänningar börjar mer och mer runt om i världen att benämnas med det mer riktiga benämningen Beijing. Bl.a. har Storbritannien ändrat namnet officiellt.
Dagens stadsplan
Dagens Peking /Beijings stadsplan har sitt ursprung från den mongoliska Yandynastin (1271 – 1368). De byggde en stadsmur runt staden som följde dagens 2:a ringväg förutom i norr. Under Qing-dynastin (1644-1912) bestod Peking/Beijing av två olika städer. Den äldsta, Tatarstaden var den förnämligaste och innehöll de vackraste byggnaderna, flesta templen och bredaste gatorna där den förbjudna staden fortfarande är bevarad. Tatarstaden var omgiven av en 16-20 meter bred mur som var 14 meter hög. Den kinesiska staden som gränsade till Tatarstaden söder ut hade även den en mur, men den var endast 8 meter hög. Den mest kända byggnaden i den kinesiska staden var Himmelens tempel. Här offrade kejsaren den 22 december varje år till Shangdi som har varit kinesernas högsta gud sedan ca 1600 f.kr. då den först nämns i en inskription på ett orakelben.
Sevärdheter
Ett av Peking /Beijings största sevärdhet om inte den största är den förbjudna staden som stod färdig 1422. Den var fram till 1912 Kinas regeringssäte. Palatset som består av flera små palats var avstängt för vanligt folk och skall enligt myten bestå av 9999½ rum. Detta då ett palats med 10 000 rum hade varit så storslaget att det endast kunde existera i himlen. Att bygga ett palats med 10 000 eller fler rum hade då varit att förolämpa himlen, vilket ansågs föranleda Himlen att straffa den härskande dynastin.
Inte långt från den förbjudna staden ligger världens största torg, Himmelska Fridens Torg, i vars mitt Mao Zedongs mausoleum ligger.
Gulou som är Pekings/Beijings trumtorn ligger norr om den förbjudna staden och är 47 meter högt och Zhonglou som är det 49,9 meter höga klocktornet, står strax norr om Gulou. Dessa användes först som musikinstrument men kom senare att användas för att markera tid. Tornen är sedan 1980-talet öppna för turister.
Pekings/Beijings observatorium från 1442 ligger centralt i staden och innehåller bl.a. ett historiskt museum över kinesisk astrologi och astronomi.
Sommarpalatset (Yi he yuan) med sin 2,2 km² stora sjö som är utgrävd för hand och vars lera används för att bygga den 60 meter höga Longevity kullen är även den värd att besöka. Inom palatsområdet finns ett flertal mindre palats, trädgårdar i olika stilar och även marmorbåten. Det finns även möjlighet att åka ut på den konstgjorda sjön.
Nöjen
Andra sevärdheter är den stora Nationalteatern, ägget som kan ta 6500 människor och är byggd av titanium och glas omgiven av en konstgjord sjö. Operan invigdes 2007. Man får inte heller missa Pekingoperan med sina spektakulära dräkter, sin akrobatik och mim.
Vill man komma ifrån storstaden så är Pekings /Beijings botaniska trädgård ett bra alternativ. Det öppnade 1955 och består av ett flertal utställningar såsom trädträdgården, rosenträdgården och en örtagård för traditionell kinesisk medicin. Väster om förbjudna staden ligger Beihai som är en av Pekings /Beijings populäraste parker. Nordväst om det centrala Pekings /Beijings ligger Shichahai med sina tre sjöar som är förbundna med varandra genom kanaler. Här kan man promenera, hyra båtar, och besöka någon av alla de serveringar som finns i parken. På kvällstid drar sig folk hit för att besöka någon av alla de barer som finns och på vintern så kan man åka skridskor på sjöarna.
Shopping
Vill man shoppa märkeskläder, billiga kopior, elektronik, sidentyger och hantverk så är Beijing/Peking det rätta stället att vara på. Det finns ett flertal marknader runtomkring i Peking, där en av de mer kända är sidenmarknaden (Xiushui), där man kan hitta allt – precis allt. De fyra huvudsakliga shoppingdistrikten är Wangfujing med många små modebutiker, Xidan med stora lyxiga varuhus, Dongdang för den som gillar märkeskläder och Qianmen som har prisvärda sko- och klädaffärer. Elektronik shoppar man med fördel i Zhongguancum eller Silicon Valley som det också kallas.
Restauranger
Beijing (Peking) har allt från exklusiva restauranger till ”små hål i väggen” -matställen som serverar mat som kommer från hela Kina.
Transport
Peking/Beijing har för närvarande fem tunnelbanelinjer men de byggs ut i snabb takt. Det finns även ett stort buss och spårvagns nät i staden. För mer information om Beijings tunnelbansystem ….
Pekings/Beijings internationella flygplats ligger 20 km från centrum. Det tar ca 40 minuter att ta sig in till staden på någon av expressvägarna. Man kan även ta linjen Airport Express. Den är sammanlänkad med de andra tunnelbanelinjerna och det tar ca 20 minuter till det centrala Beijing.